Meny Stäng

Försäkring hund

En hund är den bästa vän en människa kan ha. Det kan nog alla som någon gång haft turen att äga en hund skriva under på. Om du i dagsläget äger en hund eller inom kort planerar att skaffa en har du med andra ord många lyckliga ögonblick framför dig. Det finns dock också några praktiska saker du behöver ta tag i inför ditt hundköp. Du behöver till exempel jämföra försäkringar och se till att teckna den bästa hundförsäkringen så snabbt som möjligt. Optimalt är om du kan teckna försäkringen samma dag som din hund flyttar hem till dig.

Hundförsäkring

De olika nivåerna på hundförsäkringar

Precis som med de flesta andra försäkringar går det att välja mellan olika nivåer när du ska teckna en hundförsäkring. Det har betydelse för vad som ingår, men också för hur hög ersättning du kan få om olyckan skulle vara framme. Här ska vi titta lite närmare på vad som kan och bör ingå i den här typen av försäkring, samt vad som är viktigt att fundera på innan du bestämmer dig för ett alternativ.

Behandlingskostnader vid veterinärvård är något som ingår i alla hundförsäkringar. Dock brukar det finnas möjlighet att välja försäkringsbelopp. Det kan verka som ett obetydligt moment när du sitter och ska teckna en försäkring för din friska hund, men kan bli otroligt betydelsefullt. Ofta kan du välja ett basskydd som täcker kostnader upp till 25 000 kronor. Detta är vanligtvis det lägsta tillgängliga försäkringsbeloppet. Många bolag erbjuder även andra paket, där du exempelvis kan välja upp till 50 000 kronor eller 75 000 kronor. Det finns även några försäkringsbolag som erbjuder ännu högre försäkringsbelopp, men dessa är inte lika vanliga.

Om din hund blir sjuk

Att du behöver ha en försäkring som täcker kostnaderna om din hund blir sjuk eller råkar ut för en olycka är givet, men vad behöver en försäkring mer täcka? Många försäkringar täcker magnetröntgen och datortomografi, och detta är definitivt något som du bör eftersträva att få med i försäkringen. Många skador och sjukdomar kräver den här typen av undersökningar och de kan bli kostsamma om du inte har en försäkring som träder in och tar kostnaderna.

Något annat som du bör ha är en hundförsäkring som täcker rehab och medicin. Om din hund skulle drabbas av en sjukdom, allergi eller behöva opereras med efterföljande rehab kan både medicinkostnader och rehabutgifter bli höga. Att få detta ersatt av försäkringsbolaget betyder väldigt mycket och gör stor skillnad.

Utökad tandvård är också något som det kan vara värt att kika närmare på. Vissa raser har mer problem med tänderna än andra, så om du vet med dig att just den hundras du har valt brukar ha känsliga tänder kan det vara klokt att se till att detta ingår. Det kan dock vara bra att känna till att det kan finnas undantag, där vissa raser inte får teckna vissa typer av tilläggsförsäkringar då risken för bolaget blir alltför stor. Detta är iså fall något som står i villkoren som du läser innan du tecknar försäkringen.

Livförsäkring för hund

Livförsäkring är också något som du absolut bör teckna. Det ingår sällan i grundförsäkringen, även om det finns undantag. Att lägga till detta brukar dock inte vara speciellt dyrt. En livförsäkring gör att du kan få ersättning om ditt djur skadas eller blir sjukt till den grad att veterinär bedömer att det inte går att göra något åt. Du kan då få ut pengar på försäkringen som gör att du, om du vill kan köpa en ny hund så småningom.

Livförsäkring för hund

Det finns naturligtvis även fler saker som kan tecknas som tillägg, men de är inte lika vanliga. För uppfödaren är det exempelvis aktuellt att teckna dolda fel-försäkringar för sina valpar. Denna försäkring fungerar som ett skydd för köparen om den valp de köper visar sig ha ett medfött fel. Det skyddar dock även uppfödaren som då kan få hjälp från försäkringsbolaget att ersätta detta. En annan tilläggsförsäkring är ersättning för implantat av höftprotes. Nu är inte detta något jättevanligt problem hos de flesta raser, men även här finns det raser som är hårdare drabbade av höftledsproblem än andra. Vissa hundägare tycker att det här är väl investerade pengar eftersom de då kan få ersättning om en protes skulle behöva sättas in.

Vilken självrisk gäller för hundförsäkring?

Något som förstås är intressant när du ska välja försäkring och försäkringsbolag är vilken självrisk som gäller. Här finns det lite olika upplägg och du kan också vara med och välja själv. En självrisk är den del av veterinärkostnaden som du själv betalar när en olycka inträffar eller när du av annan anledning behöver ta din hund till veterinär. Hur stor summan är beror på vilken försäkring du väljer och vilket upplägg du beslutar dig för.

Självrisken består i stort sett alltid av en fast och en rörlig del. Olika bolag kan ha något olika belopp på den fasta delen, men det kan till exempel vara så att du kan välja mellan fast belopp på 900 kronor, 1800 kronor eller 3600 kronor. Utöver den fasta delen har de sedan också en rörlig del som kan vara på exempelvis 15 %, 20 % eller 25 % av kostnaden utöver detta. Även om du har en försäkring kan det med andra ord kosta en del pengar för dig, om du har valt en hög rörlig del.

Fast och rörlig del

Att satsa på en högre fast del och en så låg rörlig del som möjligt kan därför många gånger vara klokt. Naturligtvis är detta en avvägningsfråga, då det även finns tillfällen där du tjänar ekonomiskt på att ha en låg fast del och en högre rörlig del. Det här är helt enkelt något du behöver fundera över, och fatta ett beslut baserat på din egen situation.

Något som du också bör undersöka innan du tecknar hundförsäkringen är hur lång självriskperioden är. Detta kan nämligen variera en hel del. Under en självriskperiod behöver du bara betala självrisken en gång, även om du behöver uppsöka veterinär flera gånger. Av den anledningen är det naturligtvis en fördel med en så lång självriskperiod som möjligt. Detta ska naturligtvis stå i villkoren och är en av de faktorer du bör väga in när du ska fatta ditt beslut.