Meny Stäng

Försäkring katt

Om du precis har skaffat en katt så har du många roliga och mysiga stunder framför dig. Katten är ett fantastiskt husdjur. Du har säkert också fullt upp med att skaffa alla saker du behöver till din nya familjemedlem, och att lära dig allt du behöver veta om kattskötsel. Något som du dock inte bör glömma bort är att katten behöver försäkras. Det är bra om detta görs så fort du får hem ditt nya husdjur, för att se till att karenstiden börjar löpa direkt.

Kattförsäkring

Många valmöjligheter

När du börjar se dig omkring på nätet kommer du upptäcka att det finns många försäkringsbolag som erbjuder kattförsäkringar. Många av dessa bolag har också flera olika försäkringar för dig att välja mellan. Det gör att utbudet blir väldigt stort. Det är förstås positivt, men det kan också göra att det känns mer komplicerat att välja.

För att du ska kunna skilja agnarna från vettet och sortera bort de alternativ som inte är aktuella, tar du med fördel hjälp av en jämförelsesajt. Där kan du snabbt sortera bort de försäkringsbolag som får de sämsta poängen och de lägsta betygen generellt. Du vill inte bli sittande med en försäkring som visar sig ha många brister, eller som kund hos ett försäkringsbolag som inte tar sitt ansvar. Därför är det bäst att välja bort de alternativ som hamnar i botten på undersökningarna direkt.

När du väl har gjort dig av med dessa kan du titta vidare. Mest troligt bör ditt val hamna på något av toppalternativen, men naturligtvis beror det också på hur ditt behov ser ut. Vad vill du att din kattförsäkring ska täcka och vad ska ingå? Naturligtvis beror det också på hur mycket du rent konkret är beredd att betala för skyddet.

Det bästa du kan göra är att använda jämförelserna som ett underlag men att inte helt låta dig ledas av det. Plocka till exempel ut de tre alternativ du tycker verkar bäst baserat på undersökningarna. Läs sedan på mer om dessa försäkringar och bolagen bakom dem. Titta efter vad som ingår mer exakt, vilka försäkringsbelopp som finns att välja mellan och vilka självrisker som gäller exempelvis. Försök bilda dig en bra helhetsbild och fatta ditt beslut baserat på helheten. På så sätt har du gjort allt du kan för att få en riktigt bra kattförsäkring.

Varför behövs en kattförsäkring?

Frågan som vissa ställer är: varför behövs en kattförsäkring? Det är faktiskt väldigt enkelt att besvara den frågan. Om du inte har en försäkring och din katt blir sjuk eller råkar ut för någon typ av olycka kan det bli väldigt dyrt. Tyvärr kan den krassa verkligheten vara så att det blir så kostsamt att du inte har råd att betala för de åtgärder som krävs och att du därför måste låta din katt somna in. Det vore naturligtvis oerhört tragiskt och det är så klart något som du till varje pris vill undvika. Just därför är det viktigt att du tecknar en försäkring så snabbt som möjligt efter att du har fått hem din katt. Läs mer på Kattförsäkringen.se.

Vad ingår i en kattförsäkring?

Vad som ingår i en försäkring kan variera något, eftersom det beror på hur omfattande den försäkring du väljer är. Här nedan listar vi några av de saker som bör ingå i en försäkring.

 • Veterinärvård.

  Här är det du som avgör vilket belopp som ska täckas. Vilket belopp du väljer avgör naturligtvis också hur hög försäkringspremien blir. Här blir det med andra ord något av en balansgång för att hitta en nivå som känns lagom. Vilka belopp som finns att välja på varierar från bolag till bolag. Ofta går det att välja från 25 000 kronor och upp till cirka 120 000 kronor. Här är det viktigt att tänka på att 25 000 kronor kanske känns som ett högt och bra belopp när du först tänker på det.

  Tänk dock på att om olyckan är framme kan det krävas röntgen, operationer, eftervård och sövning av katten. Allt detta bildar ett högt belopp och då kan det mycket väl vara så att 25 000 kr är alltför lite. Försök därför att tänka efter vilka situationer som kan uppstå innan du väljer försäkringsbelopp. Mer om vad olika åtgärder kostar kan du ofta läsa inne på de olika veterinärstationernas hemsidor. Du kan på så sätt bilda dig en uppfattning om hur dyrt det kan bli vid olika scenarion.

 • Medicin

  Mediciner ingår inte i alla försäkringar för katter så här gäller det att du läser på. Ingår medicinkostnader i försäkringen? Går det annars att välja till som tillägg och hur mycket extra kostar det i så fall? Lönar det sig fortsatt att välja det försäkringsbolaget, eller blir det mer gynnsamt att välja ett bolag där det ingår i grundförsäkringen? Finns det något maxbelopp och vad ligger det i så fall på? Kom också ihåg att försäkringen enbart täcker kostnader för de mediciner som ordinerats av veterinär.

 • Rehabilitering

  Det här är ytterligare något som ingår i en del försäkringar för katt, men inte i alla. Hos vissa bolag finns detta istället som tillägg. Även här är det då klokt att göra en avvägning om det då är mest lönsamt att istället välja ett försäkringsbolag som inkluderar rehab i grundförsäkringen även om det medför en något dyrare försäkringspremie. Även när det gäller rehabilitering krävs att den ordinerats av veterinär för att den ska betalas av försäkringen.

 • Livförsäkring

  Detta ingår normalt sett inte i kattförsäkringen men däremot är det ett otroligt vanligt tillägg. Om du köper en ung katt bör du absolut teckna en livförsäkring samtidigt som du tecknar veterinärvårdsförsäkringen. På så sätt kan du få ersättning om det värsta skulle inträffa och din katt inte går att rädda. Det är viktigt att känna till att livförsäkringen enbart gäller fram till en viss ålder. Vilken ålder som gäller kan variera men ofta ligger den någonstans mellan 6 och 8 år. Livförsäkringsbeloppet avgörs dels av värdet som du köpt din katt för, men även eventuella meriter räknas in i beloppet. En livförsäkring gör att premien blir lite högre, men det brukar inte vara speciellt dyrt att ha en bra kattförsäkring som inkluderar både livförsäkring och veterinärvård.