Meny Stäng

MC-försäkring

Är du lycklig ägare av en motorcykel eller går du och funderar på att skaffa en? Det låter som en bra idé, men det finns en del saker att tänka på. Som ägare av en MC måste du till exempel komma ihåg att lagen kräver att du har en trafikförsäkring. Denna fungerar som en typ av garanti när du vistas i trafiken, eftersom den ger ersättning för personskador och sakskador som du orsakar genom din framfart i trafiken. Det finns dock även mer omfattande försäkringar för dig som även vill ha möjlighet att själv få ersättning om något skulle hända ute på vägarna.

Flera försäkringsnivåer för MC-försäkring

En trafikförsäkring behöver du teckna omedelbart när du köper din motorcykel. Detta är ett lagkrav och något som du inte får tumma på. Alla försäkringsbolag som erbjuder fordonsförsäkringar erbjuder trafikförsäkringar så att hitta en blir inga problem. Det är viktigt att tänka på att denna enbart ger ersättning för skador på person och sak som orsakas av dig. Någon ersättning för skador som uppstår på ditt eget fordon får du alltså inte om du enbart har en trafikförsäkring. De allra flesta bestämmer sig därför för att teckna en mer omfattande försäkring, vilket då också innefattar en trafikförsäkring.

mc-försäkring

Halvförsäkring

Nästa nivå för den som tycker sig behöva något mer ordentligt skydd är en halvförsäkring. I denna ingår en trafikförsäkring, så någon sådan behöver du inte ha separat. Däremot inkluderar halvförsäkringen även en rad andra skydd. Här finns bland annat skydd för skador på glasrutor, stöldskydd, det täcker skador på elektronik och motor och den ger även rätt till ersättning vid bärgning om det skulle bli aktuellt. Utöver detta ingår även brandskydd, rättsskydd och krishjälp. Detta gäller hos de allra flesta försäkringsbolag, men naturligtvis kan villkoren och omfattningen variera från bolag till bolag så detta är givetvis något som du bör jämföra och undersöka innan du tecknar din försäkring.

Helförsäkring

Ytterligare en nivå som är ännu mer omfattande är helförsäkringen, som precis som namnet avslöjar täcker det mesta. Utöver de saker som ingår i halvförsäkringen ingår även en vagnskadeförsäkring. Denna gör att du får ersättning för skador som uppstår på din motorcykel till följd av skadegörelse, krock eller annan trafikolycka. Om du har köpt en relativt ny motorcykel är detta nästan ett måste, då det annars kan bli så att du blir stående helt utan ersättning om oturen skulle vara framme. Då står du kanske med ett lån kvar att amortera på, men utan motorcykel. Då är det definitivt bättre att lägga lite mer pengar på försäkringspremien och veta att du kan få ersättning om något skulle hända.

Välj period

Till skillnad från en bil så är det ju ofta så att en motorcykel används under en begränsad del av året. Åtminstone i vissa delar av landet är det rent praktiskt väldigt svårt att ta sig fram på MC året runt. Detta gör att du kanske inte vill betala försäkringspremie året runt, något som är fullt förståeligt. Med MC-försäkringar har många försäkringsbolag gjort det möjligt att välja om du vill ha fordonet försäkrat året runt, eller om du bara vill ha den försäkrad under säsong. Om du väljer säsongsförsäkring är det dock viktigt att komma ihåg att ställa av den när det inte är säsong.

Försäkra motorcykeln

Jämför försäkringsbolag och försäkring

Innan du tecknar en MC-försäkring bör du förstås se över vilka alternativ du har. Visst kan du teoretiskt välja att teckna den första försäkring som dyker upp i sökresultaten, men det är långt ifrån säkert att det ger dig det bästa skyddet med de bästa villkoren. Ta dig istället tid att göra efterforskningar i lugn och ro, så att du får en försäkring som verkligen täcker ditt behov.

För att göra det enkelt för dig när du ska jämföra olika alternativ, kan du använda dig av en jämförelsetjänst på webben. Sådana finns det gott om, och som konsument kan du få bra vägledning och du kan snabbt se fördelar och nackdelar med olika försäkringsbolag. Många jämförelsesajter tittar också på olika försäkringsnivåer, så att du kan se vilket bolag som kan ge dig det bästa basskyddet, vilket företag som är bäst om du vill ha ett riktigt omfattande skydd och så vidare. På det här sättet får du hjälp att sortera bland bolagen och du kan med hjälp av dessa sajter plocka ut några försäkringar som verkar täcka ditt behov.

Läs på om försäkringen

När du väl har kommit så långt kan det vara en god idé att sedan surfa in på de olika bolagens hemsidor och där läsa mer om de olika försäkringar de har att erbjuda. På så sätt kan du läsa mer ingående om vad som skiljer de olika lösningarna och du kanske kan hitta de små detaljerna som får dig att föredra ett visst försäkringsbolag. Om allt annat tycks vara likvärdigt kan du också titta på skillnader när det kommer till försäkringspremie. Detta bör inte styra ditt val från början, men om allt annat tycks likvärdigt kan du naturligtvis låta detta fälla avgörandet.

Betalning av försäkringspremien

Det är naturligtvis viktigt att du kommer ihåg att betala försäkringspremien i tid, annars riskerar du att stå utan skydd om något skulle hända. För att göra det enklare för dig brukar det dock gå att välja både betalsätt och betalperiod. Det allra enklaste brukar vara att lägga upp betalningen på autogiro. På så sätt är det enda du behöver göra att se till att det finns pengar på kontot när betalningen ska dras.

Normalt sker detta i slutet på månaden när lönen precis har kommit in, så det är sällan ett problem. Om du tycker att det dras på ett felaktigt datum kan du ofta ändra detta genom att kontakta försäkringsbolaget. Vissa tycker att det är praktiskt att betala hela premien årsvis, så att det hela är avklarat sedan. Andra föredrar att ha få betalningar, men vill ändå dela upp summan något, och väljer därför halvårsbetalning. Ytterligare en grupp tycker att kvartalsbetalningar ger lagom stora belopp medan en annan grupp tycker att det allra bästa är att betala en mindre summa varje månad. Detta är vanligtvis något som du kan välja när du tecknar din försäkring.