Meny Stäng

Villaförsäkring

Är du en villaägare som letar efter det rätta skyddet för din bostad? Eller planerar du att köpa hus inom en nära framtid och försöker bilda dig en uppfattning om vilka kostnader som tillkommer? En villaförsäkring är definitivt något som du som villaägare behöver ha. Frågan är då hur du ska veta vilken försäkring du ska välja, och vad försäkringen egentligen täcker?

Varför behövs en villaförsäkring?

Att alla villaägare bör ha en villaförsäkring har vi redan konstaterat, men varför? Det är naturligtvis för att du ska kunna känna dig trygg i vetskapen att du har ett bra skydd om något olyckligt skulle inträffa.

Exakt vad som ingår i en villaförsäkring kan variera, vilket gör att du behöver fundera över hur omfattande skydd du vill ha och behöver. Alla varianter ska dock innehålla försäkring som täcker bränder och vattenskador, något som naturligtvis är otroligt viktigt eftersom det annars kan bli oerhört kostsamt. Något annat som också ska ingå är så kallade naturskador. Det kan till exempel vara så att väggar eller tak blir förstörda av en storm eller en översvämning. Detta är naturligtvis också viktigt, eftersom det är något som du själv inte kan undvika på något sätt.

Teckna en villaförsäkring online:

Skador på rör och vitvaror samt fönster bör också ingå. Det kan dock finnas skillnader när det kommer till ersättningsnivåer, men även åldersavdrag och självrisk. Detta är naturligtvis viktigt att kolla upp innan försäkringen tecknas.

Ansvarsskydd och rättsskydd

Något som också är viktigt att känna till är att en villaförsäkring inte bara ger skydd för hus och tomt. Det ger också ansvarsskydd och rättsskydd. Detta innebär att försäkringsbolaget kan hjälpa till om du skulle bli ersättningsskyldig gentemot en granne eller någon som arbetat i ditt hem exempelvis. Du kan också få hjälp juridiskt om du råkar hamna i tvist med en granne eller någon annan, om detta sker i din roll som villaägare.

Villaförsäkring

I villaförsäkringen ingår också en hemförsäkring. Det innebär att du kan få ersättning om ägodelar som finns i hemmet förstörs eller blir stulna. Även installationer som till exempel pelletspannan ingår i försäkringen vilket kan kännas som en trygghet. Läs mer på Villaförsäkringar.com.

Om du har ett garage på din gård kan det vara så att även det omfattas av villaförsäkringen. Så brukar det vara, men detta är något som du bör undersöka innan du väljer en specifik försäkring.

En villaförsäkring kan också täcka kostnaderna för sanering om du skulle upptäcka någon typ av skadedjur i din bostad. Det kan handla om ett getingbo men det kan även röra sig om råttor, kackerlackor eller någon annan typ av skadedjur som du behöver hjälp med att få bort.

Som du ser finns det goda skäl till att teckna en villaförsäkring. En vanlig grundläggande hemförsäkring räcker inte långt om du vill ha ett fullgott skydd när du äger ett eget hus med tillhörande tomt.

Att tänka på när du ska teckna en villaförsäkring

Nu när du vet varför du bör ha en villaförsäkring vill du kanske veta vad du bör tänka på när du ska teckna en sådan. Finns det något du bör göra och något du absolut bör undvika? Vilket försäkringsbolag ska du välja? Det finns en rad sådana frågor som villaägare brukar vilja ha svar på och naturligtvis ska vi titta närmare på dem.

  • Vilket försäkringsbolag ska jag välja?

    Det är svårt att ge ett kort och enkelt svar på den här frågan. Det finns nämligen inget entydigt svar här. Det finns gott om företag som erbjuder villaförsäkringar och det går inte att koncist slå fast att ett enskilt bolag har de bästa försäkringarna. Det hela beror på vad du vill ha ut av din försäkring och hur omfattande du vill att den ska vara. Det finns lyckligtvis gott om jämförelsesajter på nätet där du som konsument kan få hjälp att jämföra hur de olika försäkringsbolagen står sig när det kommer till olika faktorer. Genom att läsa igenom jämförelser kan du se vad de olika bolagen erbjuder, vilka fördelar och nackdelar som finns samt hur de ligger till prismässigt. Kostnaden bör inte vara det som avgör när det gäller villaförsäkringar, men naturligtvis ska du heller inte betala ett överpris.

  • Vilken storlek på villaförsäkring behöver jag?

    Flera försäkringsbolag har flera olika försäkringar att erbjuda. Det innebär att du kan välja det skydd som du tycker täcker ditt behov bäst. Namnen på försäkringspaketen kan naturligtvis variera, men det finns ofta ett basskydd, ett mellanskydd och ett stort försäkringspaket. Många saker täcks av samtliga försäkringsalternativ, så som ersättning vid obrukbar bostad, skydd för lösöre, rättsskydd, ansvarsskydd, överfallsskydd och grundläggande reseskydd. Bortaskydd ingår också ofta i samtliga paket, men beloppet kan variera och är naturligtvis störst om du väljer den mest omfattande lösningen. Exempel på sådant som ofta ingår i den stora lösningen men som sällan ingår i basskyddet är nyvärde på hemelektronik, kontantförluster, lägre självrisk, låsbyte och otursskydd. Vissa av dessa saker kan ingå i det mellanstora paketet, medan andra bara ingår i den mest omfattande försäkringen.

Vad du anser att du behöver är naturligtvis upp till dig. Här måste du dels känna efter och fundera vad du tror passar, men naturligtvis kan även priset bli en faktor. Undvik dock att välja det minst omfattande skyddet enbart för att spara några hundralappar, utan försök fatta ett väl övervägt beslut beroende på vad du verkligen tror dig behöva.

Bra tilläggsprodukter

Även om du tecknar en riktigt bra villaförsäkring så kan det vara så att du vill komplettera skyddet och teckna någon eller några tilläggsförsäkringar. Det finns en rad sådana, och du avgör naturligtvis själv vilka som är relevanta för just dig.

Det går till exempel att teckna en tilläggsförsäkring för dig som äger en skogsfastighet. Detta kan bli oerhört betydelsefullt om det skulle hända något oförutsett, då skog kan ha ett mycket högt värde, där du annars kan bli utan ersättning då det inte per automatik täcks av villaförsäkringen.

En annan tilläggsförsäkring som kan vara bra att ha är ett skydd för värdesaker. Det finns annars en gräns för vad du kan få ut för ersättning för lösöre, men med detta tillägg höjs gränsen om du har specifika värdesaker att försäkra.